Ruhé Varens

"Ons doel is om een gevarieerd assortiment potplanten van hoge kwaliteit te kweken met oog voor mens en milieu."

De Kwekerij

Ruhé Varens is een kwekerij gevestigd in de buurt van de bloemenveiling Flora Holland in Aalsmeer. Er zijn twee locaties met een totale oppervlakte van ongeveer 4,4 hectare met voornamelijk varen-teelt. Het merendeel van de productie wordt door ons zelf gezaaid, verspeend en gepot oftewel "groot gebracht".

Als de plantjes groot en sterk genoeg zijn dan worden ze verkocht aan de groothandels, exporteurs, bloemenwinkels, tuincentra enz. Waarna ze verder reizen door Nederland, Europa en zelfs over de hele wereld.

Ruhé Varens, een familiebedrijf

Een klein stukje geschiedenis…. Opa Ruhé (Jan) is aan het begin van de vorige eeuw gestart als warmoezenier (groentekweker) in de Sloterpolder, vlakbij Amsterdam. Na de oorlogsjaren is het gezin Ruhé verhuisd van de Sloterpolder naar Nieuwer-Amstel (huidige Amstelveen). Hier heeft hij de groentekwekerij voortgezet. Na het overlijden van opa Ruhé (1969) heeft zoon, Jacques Ruhé, samen met zijn vrouw de kwekerij overgenomen.

De groenten hebben plaatsgemaakt voor rozen en fresia’s. Doordat de teelt van de rozen verhuisde naar Afrika en andere overzeese gebieden en we begin jaren ’80 in een grote olie- en economische crisis terechtkwamen zijn de rozen vervangen door potplanten. De Varen bleek een blijvertje. Een aantal jaren geleden is de kwekerij overgenomen door drie zonen. John, Herman en Willem Ruhé zijn kwekers in hart en nieren en zijn iedere dag te vinden in de kwekerij. Sinds 2019 is ook dochter, Astrid, werkzaam binnen het bedrijf.

Leuk weetje; Jacques Ruhé is, ondanks zijn hoge leeftijd, nog steeds dagelijks te vinden tussen de plantjes.