OVER ONS

"Ons doel is om een gevarieerd assortiment potplanten van hoge kwaliteit te kweken met oog voor mens en milieu."

De Kwekerij

Ruhé Varens is een kwekerij gevestigd in de buurt van de bloemenveiling Flora Holland in Aalsmeer. Er zijn twee locaties met een totale oppervlakte van ongeveer 4,4 hectare met voornamelijk varen-teelt. Het merendeel van de productie wordt door ons zelf gezaaid, verspeend en gepot of te wel “groot gebracht”.

Als de plantjes groot en sterk genoeg zijn dan worden ze verkocht aan de groothandels, exporteurs, bloemenwinkels, tuincentra enz. Waarna ze verder reizen door Nederland, Europa en zelfs over de hele wereld.

Ruhé Varens, een familiebedrijf

Oké, een klein stukje geschiedenis…. Opa Ruhé (Jan) is aan het begin van de vorige eeuw gestart als warmoezenier (groentekweker) in de Sloterpolder, vlakbij Amsterdam. Na de oorlogsjaren is het gezin Ruhé verhuisd van de Sloterpolder naar Nieuwer-Amstel (huidige Amstelveen). Hier heeft hij de groentekwekerij voortgezet. Na het overlijden van opa Ruhé (1969) heeft zoon, Jacques Ruhé, samen met zijn vrouw de kwekerij overgenomen.

De groenten hebben plaatsgemaakt voor rozen en fresia’s. Doordat de teelt van de rozen verhuisde naar Afrika en andere overzeese gebieden en we begin jaren ’80 in een grote olie- en economische crisis terechtkwamen zijn de rozen vervangen door potplanten. De Varen bleek een blijvertje. Een aantal jaren geleden is de kwekerij overgenomen door drie zonen. John, Herman en Willem Ruhé zijn kwekers in hart en nieren en zijn iedere dag te vinden in de kwekerij. Sinds 2019 is ook dochter, Astrid, werkzaam binnen het bedrijf.

Leuk weetje; Jacques Ruhé is, ondanks zijn hoge leeftijd, nog steeds dagelijks te vinden tussen de plantjes.

Duurzaamheid en Milieu

Het milieu en de duurzaamheid van producten wordt voor de consument steeds belangrijker. Waar er vroeger niet gekeken werd naar het gebruik van bestrijdingsmiddelen, is dit nu juist heel belangrijk. Ruhé Varens is bewust bezig met het verduurzamen en milieuvriendelijk telen van de planten.

• Zo wordt het regenwater opgevangen en wordt het water na het gebruik, gefilterd en opnieuw gebruikt – er wordt niets in het oppervlaktewater geloosd.

• Wordt karton/plastic/ijzer/grond enz. apart ingezameld.

• Gebruiken we potgrond dat niet uit beschermde gebieden wordt gewonnen.

• Zijn de kwekerspotten traceerbaar, dus makkelijk te scheiden

• Hergebruiken we, indien mogelijk, de potten en trays.

• Bestrijden we zoveel mogelijk biologisch.

• Slaan we warmte op (warmtetanks), om dit op een later moment te gebruiken.

• Krijgen de planten alleen een hoes als de klant hierom vraagt (en betaald 😉)Om dit allemaal te bewijzen zijn we in het bezit van de volgende certificaten:

MPS-A+ / MPS-GAP + GRASP fully compliance -> Global GAP registratie

Naast deze certificering is Ruhé Varens ook deelnemer aan MPS-ProductProof.

Geloof je het niet? Kijk dan zelf op: www.volgjebloemofplant.nl en voer het MPS certificaatnummer in.